Иконите – възвишена форма на изкуството

Иконите – възвишена форма на изкуството

Почитането на светите икони играе много важна роля в Православната църква. Почитането на светите икони на Христос, на Света Богородица, на ангелите и светиите е формулирано като догмат на християнска вяра на Седмия вселенски събор и произтича от основното учение на Църквата: от изповядването на Боговъплъщението. Образът на Исус Христос е свидетелство за истинското въплъщение на Бога. В историческото си развитие Църквата е надмогвала ереста много пъти, но от всички тези победи само победата над иконоборството, победата на иконата е официално провъзгласена като Тържество на Православието. Неделя Православна – победа, която отбелязваме всяка първа неделя на Великият пост.

Това показва значението, което Църквата придава не на изображението въобще, а не специфичния образ, който тя отстоява в жестоката борба срещу езичеството.

Иконата не е обикновен образ, нито украса, нито дори илюстрация на Свещеното Писание. Тя е нещо по-велико. Църквата вижда в свещеното изображение на Светите не просто един от аспектите на православното учение, а цялостен израз на Православието.