Икона на Света Петка Търновска

  • Света Параскева /Петка/ Преподобна е българска светица, тачена заради подвига на живота в името на Христос и заради чудесата от светите мощи.
  • Покровителства род и семейство.
  • Чества се на 14 октомври.
Код: 1601 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Света Петка Търновска

кат.No. – 1601

Ръчно рисувана икона на Света Петка Търновска по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие. Можете да разгледате още във Фейсбук тук!

Наличен размер: 15 х 20 см – 270.00 лв.

Иконата може да се изографиса и в други размери. Цената е в зависимост от избрания размер.

20 х 30 см – 420.00 лв.
30 х 40 см – 700.00 лв.

Време за изпълнение на поръчки в зависимост от размерa.

15 х 20 см – 6 дни
20 х 30 см – 8 дни
30 х 40 см – 10 дни

При поръчки с изпълнение под описаните дни се добавят 40% към цената!

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

Предлагаме и репродукция на икона на Света Петка Търновска – дървена основа, репродукция, позлата и лаково покритие.

Репродукцията се изработва по поръчка в размер:
15 х 20 см – 100.00 лв.
Време за изпълнение 2-3 дни.

 

За поръчка моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

Света Петка Търновска – Преподобна Петка

Преподобна Петка, именувана също Параскева е живяла XI век в град Епиват на Мраморно море. Петка още от ранни години проявявала наклонност към монашеския живот. Един ден чула думите от Евангелието „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!” (Марк 8:34). Тия думи на Господа много силно я развълнували и решила да ги изпълни. Често след това подарявала дрехите си на бедните, а след като родителите й починали, раздала и наследеното имущество. Посетила Цариград и обходила всички свети места. Заселила се в усамотения храм „Покров Богородичен”, където прекарала пет години в пост, молитви и горещи сълзи.

Тогава изпълнила и отдавнашното си желание да посети Палестина. Поклонила се на Гроба Господен след което се заселила в Йорданската пустиня. Там водила равноангелски живот. Търпяла и пек и студ. Постоянно била посещавана от зъл дух, който я изкушавал с мечти и привидения, но тя винаги имала Господа за свое убежище. Така доживяла до дълбока старост.

Веднъж, по време на молитва й се явил ангел Господен и й казал да остави пустинята и да се върне в своето отечество, където да остави тялото си, а с душата си да мине при Господа.

Зарадвала се света Петка, че вече е наближило времето да отиде във вечните селения. Върнала се в град Епиват, където при храма „Свети Апостоли” блажено изкарала в молитви и усамотение последните две години, докато не предала на Бога душата си.

Понеже никой не я познавал била погребана от христолюбиви граждани извън Епиват, като чужденка. След години недалеч от мястото на гроба й умрял един моряк. Разлагащото се тялото бързо започнало да мирише. Добри хора решили да закопаят трупа и случайно попаднали на тялото на преподобна Петка, което се било запазило нетленно. В незнанието си оставили и моряка при нея. На следващата нощ един от тези благочестивите люде сънувал девица, която го хванала за ръка и попитала: „Защо презряхте тялото на преподобна Петка? Изкарайте го от гроба и го положете в ковчег.”

Още няколко човека имали подобни видения. Мълвата бързо се разнесла, гробът бил разкопан и нетленното тяло тържествено поставено в съборния храм „Свети Апостоли”. При светите мощи станали много изцеления: слепите проглеждали, хромите прохождали, а неизлечимо болните оздравявали. През годините мощите били многократно пренасяни в Търново, Видин, Белград и Цариград. Днес те се намират в град Яш – Румъния, където са дълбоко почитани от целия румънски народ.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана Света Петка Търновска тук!

Call Now Button