Икона на Свети Иван Рилски

  • Свети Иван Рилски „Чудотворец“ е български духовник. Роден 876 година и починал на 18.08.946 година (Успение).
  • Покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския.
  • Наричан още приживе „Земен ангел“ и „Небесен жител“.
  • Празнува се на 19 октомври.
Код: 3001 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Иван Рилски

кат.No. – 3001

Ръчно рисувана икона на Свети Иван Рилски по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие. Разгледайте още във Фейсбук тук!

Наличен размер: 20 х 30 см – 500.00 лв.

Иконата може да се изографиса и в други размери. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 350.00 лв.
30 х 40 см – 850.00 лв.

Време за изпълнение на поръчки в зависимост от размерa.

15 х 20 см – 6 дни
20 х 30 см – 8 дни
30 х 40 см – 10 дни

При поръчки с изпълнение под описаните дни се добавят 40% към цената!

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

За поръчка моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

 

Свети Иван Рилски е най-великият български светец,

небесен закрилник на целия български народ и основател на знаменития манастир в България – Рилски. Той се е родил около 876 година и починал на 18 август 946 година. Родното му село е Скрино разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Родителите му били благочестиви люде. От рано те вдъхнали любов към Бога. Когато починали, той раздал на бедните своята част от наследството. Постъпил като послушник в близкия манастир и станал монах. 

Скоро след това пожелал да води отшелнически живот. Напуснал манастира, отишъл в планината и заживял в пост и молитва. Така прекарал 12 години в една пещера. От пещерата той минал във великата рилска пустиня. Заселил се в хралупа на едно грамадно дърво. Много хора от различни места идвали за да видят и чуят този пустинник. Някои от тях водели със себе си болни. Със силни молитви преподобният измолвал от Бога за всички здраве.

Смиреният Иван искал да се усамоти. Напуснал любимия си дъб и продължил да се изкачва нагоре в планината. Стигнал до огромна скала до която имало просторна пещера и се заселил там. И тук той не останал скрит от хората. Слухът за неговите подвизи стигнали до цар Петър. Царят искал да разговаря с него и му пратил дарове – плодове и злато. Свети Иван приел плодовете, но върнал златото, което не му било нужно. В писмо до царя написал какво е необходимо да бъде направено за държавата. 

Мнозина надошли около божия угодник и пожелали да се отдадат на подвизи като него. Построили манастир, а за пръв игумен бил избран преподобният Иван. Първоначално храмът бил устроен в пещерата, където живеел свети Иван. На седемдесет годишна възраст той починал и бил погребан от монасите в близост до пещерата. След няколко десетки години божият угодник се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец. 

Като отворили гроба му те видели нетленното и благоуханно тяло, пренесли го в София на 19 октомври. Тогава се чества тържествено неговата памет.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Свети Иван Рилски тук!

Call Now Button