Икона на Свети Цар Борис

  • Св. Цар Борис (Михаил) е покръстител на българите.
  • Помага за помиряване на враждуващите.
  • Чества се на 2 май.
Код: 2201 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Цар Борис

кат.No. – 2201

Ръчно рисувана икона на Свети Цар Борис по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие. Разгледайте и на Фейсбук страницата ни тук!

Иконата се изработва по поръчка. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 270.00 лв.
20 х 30 см – 420.00 лв.
30 х 40 см – 700.00 лв.

Време за изпълнение на поръчки в зависимост от размерa.

15 х 20 см – 6 дни
20 х 30 см – 8 дни
30 х 40 см – 10 дни

При поръчки с изпълнение под описаните дни се добавят 40% към цената!

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

Предлагаме и репродукция на икона на Свети Цар Борис – дървена основа, репродукция, позлата и лаково покритие.

Репродукцията се изработва по поръчка в размер:
15 х 20 см – 100.00 лв.
Време за изпълнение 2-3 дни.

 

За поръчка на икона на Св. Цар Борис моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

Малко история за Свети Цар Борис

Подвигът на Свети благоверни цар Борис-Михаил (852-889 г.) е равноапостолен: той покръстил българския народ. През целия му живот се вижда, че той имал любов към християнството. Бил е дълбоко убеден в неговите предимства над езичеството. Историята ни дава основания да мислим, че християнството имало влияние в неговото семейство още от времет о на дядо му княз Звиница. Знаменателен исторически факт е обстоятелството, че гонителят на християнството хан Омуртаг не оставил за свой наследник най-големия си син княз Енравота – Боян. Нито следващия по старшинство княз Звиница, а най-малкия си син – Маламир. Вероятно най-големите синове на Омуртаг преди той да забележи това са попаднали под влиянието на пленника византиец Кинам. Той бил християнин, заради което бил хвърлен в тъмница. Княз Енравота – Боян приел християнското кръщение и станал жертва на ненавистта на брат си Маламир към християнската вяра; а княз Звиница останал жив защото навярно не дошъл до кръщенето, но все пак семето на християнското евангелие дълбоко било паднало в неговата душа и неговото семейство. 

И историята продължава…

Ето защо, когато след смъртта на Маламир се възцарил синът му Пресиян гонението против християнството в България престанало. А синът на Пресиян – княз Борис вече сам приел християнството с името Михаил 865 г. и покръстил целия български народ. Освен това, върху Борис оказала християнско влияние неговата родна сестра, чието име останало неизвестно, но тя дълго време прекарала в Цариград като заложница и там приела кръщенето. Също такова влияние упражнил известния пленник в българската столица византийският държавен мъж Теодор Куфара, който често правел услуги на Борис със своите съвети и незабелязано го подготвял към приемане на християнската вяра. 

Цар Борис като мъдър управител

Чрез покръстването на българския народ и учредяването на българската църква благоверният цар Борис като мъдър управник обединил духовно двете съставни части на населението в българската държава: славяните, които били болшинство и принадлежали към християнството и прабългарите, които били езичници и се опасявали да не попаднат чрез християнството в зависимост от съседната християнска Византия. Удовлетворявайки славяните той въвел християнската вяра; удовлетворявайки прабългарите той настойчиво се борел с Цариград и Рим, докато най-накрая извоювал пълна църковна независимост през 870 г. на Цариградския поместен събор, който се смята в католическата църква за VIII-я вселенски събор. 

Свети Цар Борис и неговата кончина

Като се възползвал от апостолското дело на светите братя Кирил и Методий Свети Цар Борис утвърдил българската църква окончателно още и със славянския език в богословието и богослужението. Като направил всичко необходимо за утвърждаване на християнството в България и след като преодолял всички препятствия Свет Цар Борис се отдал на личното си благочестие и както говорят дири чуждите летописци денем той се явявал пред народа в царска багреница, а нощите прекарвал във власеница в църквата молейки се на бога със сълзи. Той увеличил тази си ревност по Бога с това, че се отказал от царския престол (889 г.) и приел монашеството в един манастир близо до новата столица Преслав, където завършил своето земно поприще в трудове над славянската писменост в пост и молитва. Свети Цар Борил починал на 2 май 907 година.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Свети Цар Борис тук!

Call Now Button