Икона на Свети Цар Борис

 • Св. Цар Борис (Михаил) е покръстител на българите.
 • Помага за помиряване на враждуващите.
 • Чества се на 2 май.
Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Цар Борис

Икона на Свети Цар Борис по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие. Разгледайте и на Фейсбук страницата ни тук!

Иконата се изработва по поръчка. Време за изпълнение 5-10 дни. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 180.00 лв.
20 х 30 см – 260.00 лв.
30 х 40 см – 380.00 лв.

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

Предлагаме и репродукция на икона на Свети Цар Борис – дървена основа, репродукция, позлата и лаково покритие.

Репродукцията се изработва по поръчка в размер:
15 х 20 см – 35.00 лв.
Време за изпълнение 2-3 дни.

За поръчка на икона на Св. Цар Борис моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

Малко история за Свети Цар Борис

Подвигът на Свети благоверни цар Борис-Михаил (852-889 г.) е равноапостолен: той покръстил българския народ. През целия му живот се вижда, че той имал любов към християнството. Бил е дълбоко убеден в неговите предимства над езичеството. Историята ни дава основания да мислим, че християнството имало влияние в неговото семейство още от времет о на дядо му княз Звиница. Знаменателен исторически факт е обстоятелството, че гонителят на християнството хан Омуртаг не оставил за свой наследник най-големия си син княз Енравота – Боян. Нито следващия по старшинство княз Звиница, а най-малкия си син – Маламир. Вероятно най-големите синове на Омуртаг преди той да забележи това са попаднали под влиянието на пленника византиец Кинам. Той бил християнин, заради което бил хвърлен в тъмница. Княз Енравота – Боян приел християнското кръщение и станал жертва на ненавистта на брат си Маламир към християнската вяра; а княз Звиница останал жив защото навярно не дошъл до кръщенето, но все пак семето на християнското евангелие дълбоко било паднало в неговата душа и неговото семейство. 

И историята продължава…

Ето защо, когато след смъртта на Маламир се възцарил синът му Пресиян гонението против християнството в България престанало. А синът на Пресиян – княз Борис вече сам приел християнството с името Михаил 865 г. и покръстил целия български народ. Освен това, върху Борис оказала християнско влияние неговата родна сестра, чието име останало неизвестно, но тя дълго време прекарала в Цариград като заложница и там приела кръщенето. Също такова влияние упражнил известния пленник в българската столица византийският държавен мъж Теодор Куфара, който често правел услуги на Борис със своите съвети и незабелязано го подготвял към приемане на християнската вяра. 

Цар Борис като мъдър управител

Чрез покръстването на българския народ и учредяването на българската църква благоверният цар Борис като мъдър управник обединил духовно двете съставни части на населението в българската държава: славяните, които били болшинство и принадлежали към християнството и прабългарите, които били езичници и се опасявали да не попаднат чрез християнството в зависимост от съседната християнска Византия. Удовлетворявайки славяните той въвел християнската вяра; удовлетворявайки прабългарите той настойчиво се борел с Цариград и Рим, докато най-накрая извоювал пълна църковна независимост през 870 г. на Цариградския поместен събор, който се смята в католическата църква за VIII-я вселенски събор. 

Свети Цар Борис и неговата кончина

Като се възползвал от апостолското дело на светите братя Кирил и Методий Свети Цар Борис утвърдил българската църква окончателно още и със славянския език в богословието и богослужението. Като направил всичко необходимо за утвърждаване на християнството в България и след като преодолял всички препятствия Свет Цар Борис се отдал на личното си благочестие и както говорят дири чуждите летописци денем той се явявал пред народа в царска багреница, а нощите прекарвал във власеница в църквата молейки се на бога със сълзи. Той увеличил тази си ревност по Бога с това, че се отказал от царския престол (889 г.) и приел монашеството в един манастир близо до новата столица Преслав, където завършил своето земно поприще в трудове над славянската писменост в пост и молитва. Свети Цар Борил починал на 2 май 907 година.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Свети Цар Борис тук!

Call Now Button
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare