Икона на Свети Илия

  • Св.Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници.  Могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.
  • От древността Църквата го нарича „Пророк и предсказател на великите Божии дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.
  • Житието на Св.Пророк Илия е непрестанна поредица от Божии чудеса. Той е единствен сред избраните от Бог за да завърши живота си с небесно възнесение на огнена колесница, а не със смърт. Пророкува 25 години.
  • Чества се на 20 юли.
Код: 2601 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Илия

кат.No. – 2601

Ръчно рисувана икона на Свети Илия по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие. Разгледайте повече на Фейсбук страницата ни тук!

Иконата се изработва по поръчка. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 270.00 лв.
20 х 30 см – 420.00 лв.
30 х 40 см – 700.00 лв.

Време за изпълнение на поръчки в зависимост от размерa.

15 х 20 см – 6 дни
20 х 30 см – 8 дни
30 х 40 см – 10 дни

При поръчки с изпълнение под описаните дни се добавят 40% към цената!

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

За поръчка на икона на Свети Илия моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

 

Повече за Св. пророк Илия

Свети пророк Илия е живял по времето на цар Ахав. Родил се в гр. Тезвия, затова в Библията се нарича „Тезвитянин”. Произлиза от свещеническо Аароново племе. По това време израилските царе забравяйки безбройните благодеяния на господ се кланяли на идоли и живеели нечестиво. Най-недостоен от всички бил Ахав и жена му Иезавел. Те построили езически храм на бог Ваал. Преследвали и избивали пророците и верните служители на Господ. 

Изпълнен с Дух Божии, Илия отишъл при цар Ахав и му казал: „ Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато аз не помоля Господ за това.” Вместо да се разкае Ахав запоявал да убият Илия. Но Господ спасил пророка от ръцете им и му казал: „Иди и се скрий при потока Хорат, близо до Йордан! Ще пиеш вода от потока и Аз ще заповядам на враните да те хранят.” 

Думите на Свети Илия се сбъднали – настанала страшна суша.

В Израил настъпил глад. Пресъхнал и потока до който живеел пророка. Тогава Господ му казал: „Иди в Сарепта Сидонска! Там една вдовица ще те храни!” И така през всичкото време на страшния глад брашното и маслото не свършвали, хранели се всички. Вдовицата имала син, който след не много време заболял и ненадейно умрял. Илия взел детето и започнал да се моли. Духнал му три пъти и Господ чул молитвите му и възвърнал живота на детето. Преданието говори, че възкръсналото момче е бил пророк Йона.

Сушата продължила 3 години и 6 месеца. Израилтяните страдали, нямали какво да ядат. Господ се смилил, чул молитвите им защото те се обърнали към него след като познали суетността на идолите. Илия отправил желанието си към цар Авдий да се срещнат на планината Кармил. Там Авдий събрал всички 450 пророци, а Илия бил сам. Приготвили жертва за техния идол Ваал, а Илия приготвил жертва за Бога. Казали, че ще приемат за истински Бог този, който прати огън на жертвеника. Целият народ се съгласил.

Лъжепророците взели теле, сложили го на жертвеника и от рано сутринта до късно вечерта се молили, но напразно. Когато всички видяли, че моленията ще останат нечути Илия казал на лъжепророците: „Сега дайте на мене да приготвя моето жертвоприношение!” Наредил жертвеника, напълнил го с вода и започнал да се моли. Веднага огън паднал върху жертвата, запалил дърветата, камъните и дори водата в окопа. Като видял това народът изповядал единия Бог. 

Свети Илия е единствения Божи избраник, чиито живот завършва не със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.

Така най-често е изобразяван и в иконографията. Вървейки по брега на река Йордан Илия свалил горната си дреха и ударил с нея по водата. Тя се разделила на две страни и той минал по сухо. Изведнъж огнена колесница с огнени коне се показала пред него. В тази огнена колесница Свети Илия бил взет с вихър на небето. Неговата мисия ще се прояви в края на времената. И както Сам Господ е казал:” Илия първо ще дойде и ще уреди всичко.” (Мат.17:11) 

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Свети Илия тук!

Call Now Button