Икона на Свети Пантелеймон

  • Св. Пантелеймон е покровител на лекарите. Един от четиринадесетте свети помощници. В превод от гръцки името му означава „всемилостив“.
  • Източници за живота му можем да намерим в текстовете на Новия завет.
  • Чества се на 27 юли.
Код: 4001 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Пантелеймон

кат.No. – 4001

Ръчно рисувана икона на Свети Пантелеймон по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие.

Иконата се изработва по поръчка. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 270.00 лв.
20 х 30 см – 420.00 лв.
30 х 40 см – 700.00 лв.

Време за изпълнение на поръчки в зависимост от размерa.

15 х 20 см – 6 дни
20 х 30 см – 8 дни
30 х 40 см – 10 дни

При поръчки с изпълнение под описаните дни се добавят 40% към цената!

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

За поръчка моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

 

Свети Пантелеймон

е роден в град Никодимия. Когато се е родил бил наречен Пантолеон, което значи „лъв във всичко”. По-късно името му било променено на Пантелеймон, което означава „всемилостив”.

От малък Пантелеймон бил възпитаван в християнска вяра тъй като неговата майка била християнка. За съжаление, още когато бил дете майка му умряла и за него останал да се грижи баща му.  Той бил езичник и го водел в неговия храм. Много бързо уроците от майка му били забравени. Пантелеймон започнал училище. След време баща му го поверил на знаменития лекар Ефросин, за да изучи при него лекарското изкуство. Пантелеймон бил много умен и способен. Учителят толкова много го обикнал, че го вземал на всякъде със себе си. Посещавали заедно и двореца, тъй като Ефросин бил придворен лекар. Император Максимилиан също видял, че Пантелеймон е много умен и заповядал на Ефросин да го обучава с най-голямо старание защото иска по-късно да вземе Пантелеймон при себе си.

Много бързо момъкът успял да надмине всички свои другари. Всеки ден Пантелеймон отивайки при своя учител минавал покрай една бедна къщичка, където живеел стар християнски свещеник с други свещеници (християни). Свещеникът обикнал Пантелеймон и го просветил в истинската вяра. Повикал го веднъж при себе си и го разпитал за родителите му и от каква вяра са. Момъкът отговарял на въпросите и старецът го попитал и той от каква вяра е. Свещеникът започнал да му говори за истинския Бог и за чудесата на Христос. Как той с една дума изцерявал болни, очиствал прокажени и възкресявал мъртви.

Думите на свещеника припомнили ученията на добрата му майка. Пантелеймон започнал всеки ден да се отбива при стареца когато се връщал от своя учител. Сърцето на момъка все повече се изпълвало с любов към Бога. За утвърждение в неговата вяра Господ извършил едно чудо.

Веднъж Пантелеймон

видял на пътя мъртво дете ухапано от змия. Първоначално се уплашил, но след това си спомнил за думите на свещеника за божиите чудеса и могъществото на Бога. Обърнал се с молитва към Исус Христос и го призовал за помощ. И чудото станало – детето се събудило, а змията умряла. Това накарало Пантелеймон да повярва с цялата си душа и веднага отишъл при стареца и поискал да бъде кръстен.

Пантелеймон станал известен лекар и много болни се обръщали към него. Веднъж довели при него един сляп за който разказвали, че всички лекари в града вече са го лекували и никой не е могъл да му помогне и ако той го излекува, ще му плати богато. Пантелеймон му обещал изцерение от истинския Бог. А богатството му казал да го раздаде на бедните. Допрял се до очите му и казал: „В името на моя Господ Исус Христос ти казвам: Прогледни!” В този час очите на слепия се отворили и той прогледнал. Повярвали в Господ и слепеца, и всички, които видели това чудо. Господ му дал сила да цери чрез неговото име всякакви болести. Всеки, който отивал при него получавал помощ, всички славели изкусния и безплатен лекар.

Това възбудило завист в другите лекари и започнали да търсят начин да му отмъстят. Видели го, че посещава често християни хвърлени в тъмниците за да ги лекува и побързали да съобщят на императора. За доказателство довели слепеца изцерен от Пантелеймон. Вярата на слепеца в Христа била толкова непоклатима, че дори при заповед от императора да се поклони на боговете той отказвал. Нито заплахи за мъчения могли да го склонят.

Пантелеймон

доказал лъжливостта на боговете като предложил на императора да излекува един безнадеждно болен той чрез силата на своя Господ и същото да сторят неговите богове. Идолските жреци не успели да направят това, което само Бог Исус Христос може. И за да не остане жив и да обърне още много хора в християнската вяра заповядали да подложат Пантелеймон на мъчения, а после и на смърт. След като не успели да склонят Пантелеймон да се отрече от Христа. Царят заповядал да го обезглавят. Светия мъченик тръгнал радостно на смърт, пеейки Давидовите псалми. Християните погребали тялото му в 305 г.

 

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Св. Пантелеймон тук!

Към страницата ни във Facebook.

Call Now Button