Икона на Свети Стефан

  • Св.Стефан е първият християнски мъченик (Първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Първи служител (Архидякон) в устройващата се Иерусалимска община – Църква. Името му означава „венец“ – той е венецът на църквата, вратата на храма.
  • Помага за изцеление на душевни и телесни болести.
  • Чества се на 27 декември.
Код: 2801 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Стефан

кат.No. – 2801

Ръчно рисувана икона на Свети Стефан по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие.

Иконата се изработва по поръчка. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 270.00 лв.
20 х 30 см – 420.00 лв.
30 х 40 см – 700.00 лв.

Време за изпълнение на поръчки в зависимост от размерa.

15 х 20 см – 6 дни
20 х 30 см – 8 дни
30 х 40 см – 10 дни

При поръчки с изпълнение под описаните дни се добавят 40% към цената!

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

Предлагаме и репродукция на икона на Свети Стефан – дървена основа, репродукция, позлата и лаково покритие.

Репродукцията се изработва по поръчка в размер:
15 х 20 см – 100.00 лв.
Време за изпълнение 2-3 дни.

 

За поръчка моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

Свети Стефан и неговата история

След възкресението на Христос и слизането на Светия Дух над апостолите Господното слово се разпространявало много бързо и вярващите все повече нараствали. Дори след кръстната смърт на Христос Неговото слово не погинало. Това ожесточило юдейските началници. Те започнали да прилагат наказания. Затваряли апостолите в тъмници. Забранявали им да проповядват и организирали гонения срещу Християнското учение. Въпреки това апостолите продължавали да проповядват и все повече хора обръщали вярата си и житейските потребности на новообразувалото се общество се осигурявали. Както говори Свети Евангелист Лука, „апостолите пък свидетелстваха с голяма сила за възкресението на Господа Исуса Христа и голяма благодат беше върху всички. Помежду им нямаше ни един, който да се нуждае, защото които притежаваха земи и къщи, продаваха ги и донасяха цената на продаденото и слагаха пред нозете на апостолите и се раздаваше всекиму според нуждата.” (Деяние 4:33-45)

Между тези, които получават от храната имало хора от различни народи и страни. Започнали оплаквания, че на едни дажбите са по-малки. Апостолите заети с проповядването на словото Божие решили да не вземат отношение в ущърб на проповедта и избрали от учениците си 7 души, на които поверили грижите по раздаването на храната. Избраните ученици били наречени „дякони” (служители).

Пръв между дяконите бил Стефан. В това време в Йерусалим вярващите все повече се увеличавали, дори някои еврейски свещеници се обърнали в христовата вяра. Това силно обезпокоявало членовете на синедриона и те встъпили в спор със Стефан, но не могли да се преборят с духовната му сила и мъдрост. Освен това Стефан правел и чудеса. Тогава те решили да настроят срещу него народа и да го обвинят, че хули Бога.

Намерили се и лъжесвидетели.

Повикали Стефан в синедриона. Там той вместо да се защити започнал да говори колко много благодеяния е изпълнил Господ към еврейския народ. Със силните си думи той толкова много ядосал слушателите си и предизвикал голяма ярост срещу себе си. Всички единодушно се нахвърлили върху него. Нищо не умилостивило враговете му. Нито неговите молитви, нито кротостта на Стефан по време на мъченията. Най-ожесточен бил един момък на име Савел, жесток гонител на Църквата Христова. Същия по-късно просветен от Светия Дух станал най-ревностния защитник на Христовата Вяра – апостол Павел.

Според преданието Светата Дева и апостол Йоан Богослов гледали от високо мъченическата смърт на Стефан и се молили за него. Тялото му било оставено на зверовете. Но Гамалиил еврейски законоучител, който уважавал светия мъченик го погребал в своето имение. През 415 г. мощите били открити и пренесени в Сионския храм в Йерусалим.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Свети Стефан тук!

Към страницата ни във Facebook.

Call Now Button