Икона на Св Димитър

  • Св.Димитър е известен още като Светецът Войн. Бил е прободен с копие, защото отказал да се отрече от вярата си.
  • Покровителства търговците и работещите в чужбина.
  • Чества се на 26 октомври.
Код: 1402

Описание

Ръчно рисувана икона на Св Димитър

кат.No. – 1402

Ръчно рисувана икона на Св Димитър по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие.

Наличен размер: 20 х 25 см – 320.00 лв.

Останалите размери се изработват по поръчка. Време за изпълнение 5-10 дни. Цената е в зависимост от избрания размер.

15 х 20 см – 220.00 лв.
30 х 40 см – 470.00 лв.

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

 

За поръчка моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

 

Свети великомъченик Димитрий се родил през трети век в град Солун.

Баща му бил градоначалник, който тайно вярвал в християнството. Не смеел открито да изповядва вярата си, понеже по онова време имало гонения срещу християните. Една от стаите на своя богат дом той превърнал в молилня и заедно със своята съпруга отправяли горещи молитви към Бога. Дълго време нямали деца и усилено се молели Бог да чуе молитвите им и да ги дари с наследник. Тогава им се родил син, който нарекли Димитрий.

Целият град взел участие в радостта на добрия градоначалник. Щастливите родители изразили благодарността си към Бога с богати милостини към бедните солунчани. Когато Димитрий поотраснал родителите му го въвели в молилнята и започнали да го учат на вярата в Господа Исуса Христа. Не след дълго малкият Димитрий бил кръстен. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство, както и градоначалническия пост на баща си. Едно от условията за приемане на поста, които императорът на Диоклетиан – Максимиан Херкулий поставил на Димитрий било да изчисти града от християните.

Димитрий бил приет от жителите на Солун с големи почести

и вместо да преследва християните той започнал да проповядва и слави името на Спасителя. Новият император Галерии бил върл и ужасен гонител на църквата. Той разбрал за делата на Димитрий и през 306 година, връщайки се от поход решил да мине през Солун. Когато узнал това Димитрий раздал имуществото си на бедните, започнал да се моли и да очаква близката смърт. Щом пристигнал в Солун Галерии разпитал дали са верни обвиненията насочени към Димитрий и го повикал при себе си. Димитрий смело заявил своята вяра в християнството, за което бил хвърлен в тъмницата.

Там той не престанал да хвали Бога и получил чудно видение. Явил му се ангел Господен, които му показал мъченически венец. В това време се организирали боеве за забавление на императора, където основно били избивани християни. Едно момче на име Нестор, което било християнин, се опълчило срещу императора. Нестор бил благословен от свети Димитрий и победил най-добрият войн на деспота. Като разбрал това Галерии не само убил Нестор, а заповядал да убият и Димитрий. Това се случило на 26 октомври 306 година. След погребението на свети Димитрий в малка църква от мощите му потекло миро. Църквата нарекла светеца-мъченик свети Димитрий Мироточиви.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Св. Димитър тук!

Call Now Button