Икона на Свети Николай

  • Св. Николай е наричан още Чудотворец, поради множеството чудеса с които е известен приживе.
  • Покровителства моряци, рибари, търговци и банкери.
  • Чества се два пъти през годината – на 6 декември, когато светителят се представил на Господ, и на 9 май, когато са пренесени мощите му.
Код: 1302 Категория: Етикет:

Описание

Ръчно рисувана икона на Свети Николай

кат.No. – 1302

Ръчно рисувана икона на Свети Николай по класическа технология – дървена основа, платно, грунд, темперни бои, позлата и лаково покритие. Разгледайте и във Фейсбук.

Наличен размер: 15 х 20 см – 220.00 лв.

Останалите размери се изработват по поръчка.  Време за изпълнение 5-10 дни. Цената е в зависимост от избрания размер.

20 х 30 см – 320.00 лв.
30 х 40 см – 470.00 лв.

За по-големи размери – цени и срокове за изпълнение по договаряне.

Предлагаме и репродукция на икона на Свети Николай – дървена основа, репродукция, позлата и лаково покритие.

Репродукцията е налична в размер: 15 х 20 см – 50.00 лв. За подробности натиснете тук.

За поръчка моля, обадете се на тел.+359 886 811 379 или изпратете и-мейл на info@bgikoni.com и ние ще се свържем с Вас.

Всички икони в BGikoni.com притежават авторски сертификат за произход.

 

Свети Николай Чудотворец 

е роден в края на 3 век в малко градче на Средиземно море. Родното му място е било в района на Мир Ликийски, в Мала Азия. Името му преведено от гръцки буквално означава „победа на народа”.

Той винаги бил строг към себе си. Разсъждавал, че трябва да живее не за собствена облага, а за другите. Приемал всички с бащинска любов. Датата на неговата смърт е 6 декември. Това е и денят, в който и до сега Светата Църква почита паметта му.

Родителите му – Теофан и Нона, били благочестиви, богати и знатни хора. Дълго време чакали появата на своето свидно чедо, което кръстили Николай. Още от раждането му се разбрало, че е избран от Бога. Когато майка му го родила се почувствала напълно здрава. Затова Свети Николай се слави като покрвител на родилките.

От юноша прекарвал цялото си време в храма, където служел неговия чичо – епископ Николай. Не след дълго чичо му го направил презвитер. Свети Николай е покровител и на всички моряци.

Историята на Свети Николай

Когато тръгнал на път за Божи Гроб, Свети Николай извършил безброй чудеса. С молитвата си укротил разразил се ураган. Възкресил един моряк, паднал от корабната мачта. Светецът помагал и на напълно непознати хора. Веднъж кораб плаващ от Египет за Ликия бил застигнат от страшна буря. Никой не можел да пребори стихията. Тогава моряците започнали горещо да се молят на Свети Николай. Той се явил по чуден начин, спасил всички и корабът пристигнал благополучно до ликийското пристанище. 

Николай се заселил в един манастир и смятал да посвети останалия си живот на Господ. Но друга била Божията волята. Една нощ Свети Николай чул глас, който му говорел:” Николай, това не е оная нива, на която можеш да принесеш очаквания плод. Обърни се към людете, та в теб да се прослави името Ми!” Тогава Николай разбрал, че неговият път е друг. Оставил монашеството и се отправил към град Мир. 

В същото време там се избирал архиепископ. Събралите се епископи се затруднявали в избора, но сам Господ Бог им посочил кой е неговия избраник. Който пръв влезе в църквата е избраният от Бога и неговото име ще е Николай. Междувременно Свети Николай пристигнал в Мир. По свой обичай рано сутрин отишъл в храма за молитва, където го очаквал епископът. Хванал го за ръка и го завел при другите, като архиепископ на Мирликийската църква.

Поръчайте Вашата ръчно рисувана икона на Свети Николай тук!

Разгледайте и други варианти на иконата:

Икона на Свети Никола       Икона на Свети Николай Чудотворец       Икона на Св Николай Чудотворец

Call Now Button